18 Gusht 1912, qeveria turke i pranoi publikisht kërkesat e parashtruara, në memorandumin e Hasan Prishtinës

Nën presionin e luftës së armatosur të kryengritësve shqiptarë, më 18 Gusht 1912, qeveria turke i pranoi publikisht kërkesat e parashtruara prej tyre, në memorandumin e Hasan Prishtinës. Në programin prej 14 pikash, kërkohej që nepunësit që do të emëroheshin në Shqipëri, të dinin gjuhën shqipe dhe të njihnin zakonet e vendit; shërbimi ushtarak i rekrutave shqiptarë të kryhej vetëm në Shqipëri dhe Maqedoni; t’u jepeshin armët shqiptarëve; të hapeshin në katër vilajetet shqiptare, të Kosovës, Manastirit, Shkodrës dhe Janinës, shkolla të të gjitha shkallëve në gjuhën shqipe, të shpallej amnistia e përgjithshme dhe të merreshin një varg masash për zhvillimin ekonomik të vendit.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply