12 Korrik 1444, Sulltani pranoi vasalitetin e Brankoviçit të Serbisë për ti pasur duart e lira që të sulmonte Skënderbeun

Për t’i pasur krahët e lirë, në luftën kundër Gjergj Kastriotit, sulltan Murati II, pranoi vasalitetin e Gjergj Brankoviçit, duke i kthyer mbretërinë e tij, “Serbinë”. Madje ai i kërkoi Vladislavit, mbret i Hungarisë dhe Polonisë paqe, që u nënshkrua, më 12 Korrik 1444, në Geged. Por paqja e Gegedit, e përfunduar për 10 vjet, nuk zgjati as 6 javë. Vladislavi gjatë kësaj kohe, përgatiti një ushtri prej 14 mijë hungarezësh, polakësh dhe rumunësh, hyri në lidhje me Gjergj Kastriotin dhe i kërkoi të mësynte pas krahëve turqit, kur ushtritë e tij të sulmonin nga veriu.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply