18 Gusht 1914, Esat Pashë Toptani e shpalli veten kryetar të qeverisë së përkohëshme

Esat Pashë Toptani, duke shfrytëzuar kryengritjen kundër regjimit të Princ Vidit dhe veshtirësitë që krijoi Lufta e Parë Botërore, filloi të vinte në zbatim planet e tij separatiste. Më 18 Gusht 1914, ai u nis për në Itali dhe më pas, në Athinë e Nish, ku ndodhej në atë kohë qeveria jugosilave. Pas pazarllëqeve dhe parave që mori, u kthye në Durrës dhe e shpalli veten “kryetar i qeverisë së perkohëshme” dhe “komandant të përgjithshëm të ushtrisë”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply