18 Gusht 1835, kryengritësit shkodranë të udhëhequr nga Hamza Kazazi korrën fitoren e radhës mbi forcat osmane

Të udhëhequr nga Hamza Kazazi, më 18 Gusht 1835, kryengritësit shkodranë korrën fitoren e radhës mbi forcat osmane. Hamzai ishte anëtar i Këshillit të Përkohshëm dhe komandant i veprimeve ushlarake, në kryengritjen qytetare të Shkodrës, të vitit 1835. Rridhte nga një familje fshatare nga Beltoja, me banim në Shkodër. Në rini, ushtroi zanatin e mëndafshpunuesit. Në periudhën e sundimit të Mustafa Pashë Bushatlliut, shërbeu si komandant ushtarak për ruajtjen e rendit dhe qetësisë në qytet. Pas rënies së Bushatllinjëve dhe rivendosjes së sundimit pushtues osman hoqi dorë nga kjo detyrë e iu kundërvu administrags turke. Drejtoi të gjitha veprimet kryengritëse. Megjithë ofertat që iu bënë, nuk pranoi të hynte në shërbimin turk.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply