23 Maj 1924, mbahet Kuvendi i krahinës së Labërisë

Në qytetin e trazuar të Vlorës, më 23 Maj 1924, u mbajt kuvendi i 43 deputetëve demokratë dhe parisë vlonjate. Ata vendosën të kundërshtojnë qeverinë zogiste për padrejtësitë që bënte dhe të përballojnë edhe me armë, çdo akt antidemokratik të saj. Po atë ditë, u mbajt “Kuvendi i krahinës së Labërisë”, që vendosi të hidhej në kryengritje. Kundër qeverisë, u shpall edhe garnizoni ushtarak i Përmetit, i udhëhequr nga nënkolonel, Kasem Qafëzezi. Pas këtyre ngjarjeve u formua Komisioni për drejtimin e lëvizjes që kryesohej, nga Fan Noli. Ai, caktoi udhëheqësit ushtarakë: në Jug Kasem Qafëzezin, në Shkodër Rexhep Shalën dhe për zonën e Kosovës dhe të Dibrës Bajram Currin. Njësitë kryengritëse numëronin 12 mijë vetë, shumica fshatarë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare