21 Maj 1912, u mblodh Kuvendi i Junikut

Me nismën e Hasan Prishtinës, Nexhip Dragës dhe patriotëve të tjerë kosovarë, më 21 Maj 1912, u mblodh Kuvendi i Junikut, ku rnorën pjesë 250 figura të shquara të lëvizjes sonë kombëtare. Kuvendi zhvilloi punimet deri, më 25 maj. Atje u përgatit programi i kryengritjes, i cili parashikonte caktimin e kufijve të Shqipërisë, krijimin e një administrate shqiptare, ngritjen e flamurit kombëtar, vendosjen e shqipes si gjuhë zyrtare, caktimin në Shqipëri të një guvernatori të përgjithshëm. Interesi i përbashkë për përmbysjen e qeverisë xhonturke, i bashkoi të gjithë përfaqësuesit që lidhën besën dhe filluan veprimet për luftë të armatosur, kundër pushtuesve të huaj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare