26 korrik 1915, lindi në qytetin e Elbasanit, Profesor Dhimitër Shuteriqi

Në qytetin e Elbasanit, më 26 korrik 1915, u lind Dhimitër Shuteriqi, profesor, akademik, shkrimtar, publicist, studjues i arsimit, kulturës dhe shkencës shqiptare. Mori pjesë në Luftën Nacionalçlirimtare dhe pas, çlirimit u zgjodh Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve dhe deputet i Kuvendit Popullor, në disa legjislatura. Fillojë të shkruajë dhe të botojë, që në rininë e hershme. Më 1935, doli në dritë vëllimi poetik “Këngët ë rinisë së parë” dhe një vit më vonë, “Këngë”. Pas çlirimit, u botua romani “Çlirimtarët”, në dy vëllime, që i kushtohet Luftës Nacionalçlirimtare. Shuteriqi është shquar për tregimet e tij. Në vitin 1953, doli vëllimi “Pesë tregime”, që u pasua nga “Fyelli dhe pushka”, “Një mal me këngë”, “Maratonomaku”, “60 tregime në një”, “Kur rendëte hëna nëpër re”, etj. Ai është një ndër autorët kryesorë të teksteve dhe veprave përgjithësuese, por dhe monografive kushtuar figurave madhore të vendit.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply