11 Gusht 1480, turqit pushtojnë kështjellën e Otrantos

Turqit pasi pushtuan gjithë Shqipërinë dhe siguruan paqen me Vendikun, ndërmorën ekspeditën për pushtimin e Romës dhe të gjithë Italisë. Rreth 10 mijë ushtarë, të komanduar nga Gjedik Ahmet Pasha, duke u nisur nga Vlora, zbarkuan në tokat e Mbretërisë së Napolit dhe, më 11 Gusht 1480, pushtuan kështjellën e Otrantos. Zbarkimi i trupave osmane në Itali, tronditi të gjithë Europën e krishterë. Më urgjencë, u krijua koalicioni europian. Ndërkohë, në prapavijë shqiptarët, të organizuar në çeta të armatosura, sulmonin garnizonet dhe karvanet turke, duke bërë të pamundur përparimin e ekspeditës turke në Itali. Kështu shpatat shqiptare edhe një herë, shpëtuan civilizimin europian, nga dyndjet osmane.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply