30 Nëntor 1926, u shtyp kryengritja antizogiste e Dukagjinit

Kryengritas në Dukagjin

Në fund të Nëntorit 1926, u shtyp kryengritja antizogiste e Dukagjinit. Forcat zogiste kryen mizori mbi popullsinë katolike të malësisë. Kryengritjen e shfrytëzoi Beogradi, për të penguar afrimin e Zogut me Romën. Pikërisht në këtë kohë po zhvilloheshin bisedimet për përfundimin e paktit italo-shqiptar. Nga ana e tyre fashistët italianë e përdorën rebelimin ekonomik të malësorëve, për të trembur Zogun, me rrezikun jugosllav dhe për të shpejtuar nënshkrimin e paktit skllavërues.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply