3 Dhjetor 1913, zyrtarizohet kandidatura e Princ Vidit

Princ Vidi

Princ Vidi, më 3 Dhjetor 1913, u vendos zyrtarisht në fronin e Shqipërisë, me vendim të Fuqive të Mëdha. Erdhi në Shqipëri, në Mars të vitit 1913 dhe krijoi qeverinë e tij. Gjatë sundimit, princ Vidi u bë përçues i politikës së fuqive europiane dhe veçanërisht të Gjermanisë dhe Austro-Hungarisë. Nën presionin e jashtëm, ai bëri lëshime në dëm të sovranitetit shqiptar të qarqeve shoviniste greke, duke pranuar protokollin e Korfuzit.  Rolin kryesor në qeverinë e Vilhelm Vidit e pat luajtur Esat Toptani. Me fillimin e Luftës së Parë Botërore, ai humbi edhe mbështetjen e jashtmë dhe u detyrua të largohej nga Shqipëria.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply