18 Janar 1992, u shua Andrea Xega, inxhinier i minierave

Më 18 Janar 1992, u nda nga bota shkencore shqiptare inxhinieri Andrea Xega, personalitet i shkencave minerare dhe shkencëtari poliedrik. U lind në Korçë në vitin 1907. Mbaroi liceun e Korçës dhe u diploma në Shkollën e Lartë të Minierave dhe Gjeologjisë në Saint Etien të Francës. Punoi si inxhinier në minierat e famshme të Alsasës e Lorenit dhe më pas në Marok dhe Algjeri. Më pas ai vendoi të kthehej në atdhe, ku hapi minierat e para të qymyrit dhe të kromit. Bashkëpunoi me inxhinierët e huaj dhe për këtë pas çlirimit arrestohet dhe dënohet me vdekje, por punon në burg si inxhinier i minierës së Bulqizës. Atje punoi dhe pas lirimit. Më pas emërohet pedagog në Politeknikumin “17 Nëntori” dhe nga 1963, si projektues në institutin e Studimeve Minerare, ku përfundoi rreth 30 projekte minierash.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare