17 Korrik 1921, u shpall e ashtuquajtura “Republikë e Mirditës”

Në Prizren, më 17 Korrik 1921, u shpall e ashtuquajtura “Republikë e Mirditës”, një krijesë politike antikombëtare e krerëve tradhëtarë mirditorë, të përkrahur e nxitur nga Beogradi. Në fund të qershorit, ata shpërthyen një lëvizje të armatosur për krijimin e krahinës autonome, ku do të përfshihej Mirdita dhe Lezha. Në këtë mënyrë, Bajraktarët mirditorë iu kundërvunë qeverisë së Tiranës dhe përpjekjeve të saj për bashkimin dhe forcimin e vendit. “Republika e Mirditës”, u kundërshtua nga qarqet patriotike dhe vetë populli i Mirditës dhe pas disa përpjekjesh më armë dhe disfatash, u shpartallua plotësisht në nëntorin e vitit 1921.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply