17 Janar 1912, lindi fotografi i madh Mandi Koçi

Mandi Koçi, një nga fotografët dhe kinooperatorët tanë më të hershëm u lind në Voskopojë, më 17 janar 1912. Në Korçë ai hapi të parën studio me korent. Më 1936 fotografoi “Demostratën e bukës” dhe u arrestua dhe u torturua nga xhandarmëria e Zogut. Gjatë kohës së pushtimit fashist aparati dhe studioja e tij u vunë në shërbim të luftës antifashiste. Për këtë, ai u burgos dhe u internua nga pushtuesit. Pas çlirimit, mandi u bë një nga operatorët e parë dhe xhiroi dokumentarët e parë shqiptarë, që u shfaqën në ekranet tona. Ai është dhe operatori i filmave të parë artistikë shqiptarë: “Qeshim me veten tonë” dhe “Tana”. Por bashkëpunimi me kineastët jugosllavë, sovjetikë dhe martesa me një ruse e shpunë për herë të parë në qeli.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare