Janar 1621, relacion i Pjetër Budit; shqiptarët janë të vendosur të vazhdojnë luftën

Pjetër Budi

Relacioni që Pjetër Budi i dërgoi ditët e para të Janarit 1621, kardinalit Gocadimo, përbën një dokumet të rëndësishëm historik për kishën dhe historinë e vendit tonë. Përveç të dhënave ekonomike, shoqërore dhe historiko-gjeografike, në të analizohet gjëndja politike dhe shpirtërore e popullit shqiptar, i cili, për më se pesë dekada, nuk e pat ndërprerë luftën dhe kryengritjet për liri dhe pavarësi. Në relacion renditen ekspeditat e njëpasnjëshme ndëshkimore të forcave osmane, mospranimi i fuqive evropiane për të ndihmuar kryengritësit shqiptarë dhe vendosmëria e shqiptarëve për të vazhduar luftën.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply