9 Tetor 1943, u zhvillua beteja antinaziste e Arbanës

Shtabi i Pezës

Lufta e Arbanës, ishte ndeshja e parë e madhe, ndërmjet  forcave partizane dhe atyre të Vermahtit gjerman, në rrethin e Tiranës. 2000 forca të zgjedhura të Korpusit 21-të, nisën më 9 Tetor 1943, sulmin në tre drejtime, për asgjësimin e Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe të Shtabit të Grupit të Pezës. Por ato u ndeshën me rezistencën e njësive partizane dhe të fshatarsisë dhe u detyruan të tërhiqen, duke lënë në fushën e betejës 52 të vrarë dhe shumë material luftarake.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply