9 Mars 1927, u formua shoqëria tregtare SITA me një kapital shqiptar prej 1 milion franga ari

Shoqëria aksionere SITA, u themelua më 9 Mars 1927, me një kapital një milion franga ari. Më vonë, me dy emisione aksionesh të reja, e shtoi kapitalin në 2.200.000 franga ari. Aksionet e shoqërisë arrinin në 4400 me vlerë 500 franga secili. Ato sipas statutit disponoheshin vetëm nga shtetas shqiptarë, prandaj mund të thuhet se shoqëria u formua dhe mbeti me kapital kombëtar. Shoqëria ushtronte dy konçensione: prodhimin dhe tregtimin e kripës në të gjithë Shqipërinë dhe ndriçimin e Tiranës me energji elektrike. Kripa prodhohej në kriporet e Vlorës dhe të Kavajes dhe tregtohej nga 20 agjensi në të gjithë vendin. Prodhimi vjetor i kripës, ishte 60 deri 120 mijë kuintal. Për ndriçimin e Tiranës, shërbente centrali elektrik me 1155 kuaj fuqi ose 770 kilovat.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare