9 Dhjetor 1919, ShBA, Anglia e Franca njohin shtetin shqiptar por “duhet këshillimi i Italisë”

La question Adriatikue

Në Prememorien e miratuar, më 9 Dhjetor të vitit 1919 thuhet se qeveritë e SHBA, të Anglisë dhe të Francës, shfaqën dëshirën e tyre për të njohur pavarësinë e shtetit shqiptar, por shprehin mendimin se ai “do të ketë nevojë për këshillën dhe ndihmën administrative të ndonjërës prej fuqive të mëdha”. Sipas Prememories, Italia, është shteti më i përshtatshëm për të përmbushur këtë detyrë. Dokumenti që mban firmat e përfaqësuesëve më të lartë të 3 vendeve, është botuar në përmbledhjen “La question Adriatikue”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply