8 Nëntor 1462, dokumenti i parë i gjuhës shqipe “Formula e Pagëzimit”

Pal Ëngjëlli

Në Trininë e Matit, pranë Macukëllit, më 8 Nëntor 1462, u nënshkrua dokumenti i parë i gjuhës shqipe “Formula e Pagëzimit”. Ajo është një fjali e shkurtër shqipe, në mes të një shkrimi latinisht në një letër qarkore të kryepeshkopit të Durrësit, Pal Ëngjëllit, bashkëpunëtorit të ngushtë të Gjergj Kastriotit. “Formula” përdorej për të pagëzuar fëmijët e porsalindur, në kushtet e luftrave të vazhdueshme kundër osmane. Formula dëshmoi se shkrimi i shqipes me gërma latine, duhet të jetë përdorur edhe para kësaj date. “Formula e pagëzimit” u zbulua në Bibliotekën Laurentiana të Milanos nga albanologu rumun, Nikolla Jorga dhe u botua prej tij më 1915.

Referencat:

Biblioteka dhe arkiva e QMKSH

Leave a Reply