7 Gusht 1990, Serbia ndalon gazetën “Rilindja” të Kosovës

Më 7 Gusht 1990, Parlamenti i Serbisë, mori vendimin zyrtar për ndalimin e gazetës “Rilindja” të Prishtinës. Duke shfrytëzuar hapësirën e autonomisë së cunguar, deri në gjysmën e parë të vitit 1990, shqiptarët e Kosovës botonin 86 gazeta e revista informative, letrare, kulturore e shoqërore; 12 revista të profileve të ndryshme tematike e problemore. Në këtë periudhë, funksiononin edhe 6 radiostacione lokale, që ishin në vartesi të Radio-Televizionit të Prishtinës. Ky rrjet informative, kishte dalë jashtë kontrollit të censurës. së Beogradit dhe përbënte pengesë për planet pushtuese dhe asimiluese të shovinistëve serbë, që synonin likuidimin e tij.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply