6 Korrik 1914, vritet pabesisht nga bandat e Esat Toptanit, Mendu Zavalani

Më 6 Korrik 1914, u vra pabesisht në afërsi të Pogradecit, nga bandat e Esat Pashë Toptanit, Mendu Zavalani, luftëtar me pushkë e penë për lirinë e pavarësinë e Shqipërisë. U lind në Zavalan të Dangëllisë, më 1889. Studimet i kreu në Gjimnazin e Manastirit, ku u bë dhe anëtar i “Komiletit të Fshehtë Shqiptar për lirinë e Shqipërisë”. Bashkëpunoi me gazetën “Korça”, shqipëroi dramën “Vilhelm Teli” të Shilerit, që u luajt nga vajzat e shkollës shqipe të Korçës dhe pati një jehonë të fuqishme poIitike. Ishte ndër themeluesit e shoqërisë së fshehtë “Dora e zezë për shpëtim”. Më 1911, krijoi çetën e armatosur kundër pushtuesve turq dhe vendosi lidhje dhe me çetat e tjera, që vepronin në Shqipërinë e Jugut.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply