6 Korrik 1914, u hap në Delvinë Kongresi Panepirot

Në Delvinë, më 6 Korrik 1914, u hap Kongresi Panepiriot, një nga manovrat e shovinistëve grekë, për aneksimin e Shqipërisë së Jugut. Ai duhej të ratifikonte “ProtokoIlin e Korfuzit”, por i kërkoi Komisionit Ndërkombëtar të Kufijve, të rishikojë përmbajtjen e Protokollit dhe të shpallë autonominë e Shqipërisë Jugore. Në këtë kohë “kompanitë e shenjta”, që ishin njësi të ushtrisë greke, pushtuan Korçën, Kolonjën dhe Tepelenën. Por planet e panepiriotëve, ndeshën në rezistencën e armatosur të patriotëve shqiptarë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply