5 Qershor 1902, Filip Ashiku shkruan për thesarin e zbuluar në fshatin Vrap

Në letrën që mban datën, 5 Qershor 1902, mësuesi i shkollës së parë shqipe në Tiranë, Filip Ashiku, shkruan për thesarin e zbuluar në fshatin Vrap, “Në këto anë disa ditë më parë, shkruan ai, janë zbuluar në tokë shumë objekte antike në ar, midis tyre një lloj kupe e tëra flori me peshë 300 gram, me katër figura dhe mbi secilën figurë një mbishkrim greqisht; veç kësaj edhe dy monedha ari, një shpatë dhe sende të tjera, të gjitha në të njëjtin vend”. Ky zbulim i rrallë, është quajtur, “Thesari shqiptar” dhe sot gjëndet në Muzeun Metropolitan të Nju Jork-ut.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply