5 Mars 1908, çeta e Çerçiz Topullit bëri luftë të rreptë në Mashkullorë

Mihal Grameno, si pjesëmarrës i asaj që ka hyrë në historinë tonë si “Lufta e Mashkullorës”, ka lënë  kujtimet e tij për 5 Marsin. Kjo ishte një nga betejat më të rëndësishme të çetës së komanduar nga Çerçiz Topulli, kundër ushtrisë osmane. Pas vrasjes së komandantit të xhandarmërisë së Gjirokastrës, forca të shumta osmane, të dërguara nga veliu i Janinës, për të ndjekur çetën shqiptare, rrethuan 5 luftëtarë të saj në fshatin Mashkullorë. Beteja filloi në 7 të mëngjesit, 5 shqiptarët që u mungonin edhe fishekët, luftuan kundër më shumë se 150 ushtarëve turq gjatë gjithë ditës dhe në mbrëmje mundën ta çanin rrethimin. Në fushën e betejës ra Hajredin Tremishti dhe 20 kundërshtarë. U plagos lehtë komandanti i çetës Çerçiz Topulli dhe Myftari, një nga luftëtarët e tij.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare