5 Janar 1880, luftë e madhe e vullnetarëve shqiptarë në mbrojtje të Plavës dhe Gucisë

Krerët e Malësisë së Madhe

Lufta për mbrojtjen e krahinave shqiptare të Plavës e Gucisë nga aneksimi prej Malit të Zi, vazhdoi dy vjet. Beteja vendimtare midis vullnetarëve shqiptarë dhe reparteve malazeze u bë më 5 Janar të vitit 1880, në Velike dhe Pepic, ku pas tre ditë luftimesh të përgjakshme forcat malazeze u thyen. Kjo pati jehonë që i kaloi caqet e trojeve shqiptare dhe i bashkoi më shumë shqiptarët rreth Lidhjes së Prizrenit.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply