4 Prill 1939, takime intensive të kontit Çiano për pushtimin e Shqipërisë

Data 4 prill 1939, ditari i ministrit të jashtëm fashist Gaetano Ciano, përmban disa takime diplomatike me ambasadorin anglez dhe atë jugosllav. Sigurisht çështja kryesore ishte agresioni kundër Shqipërisë që ishte në përgatitjet e fundit. Për takimin e pare, konti Ciano shkruan “U largua më i lehtësuar dhe pambarimisht më i vendosur për çështjen shqiptare. Këtë desha dhe unë”. Ndërsa për përfaqësuesin jugosllav ai thekson se kur u largua, “qe mjaft i qetë, edhe pse çështja është e rëndësisë ekstreme për vendin e tij”. Në këtë mënyrë makina fashiste i kishte duart e lira për të vepruar. Prandaj, sikurse shkruan ministri fashist, në Pallatin Venecia, në një takim me Duçen, Sereqin e mua, vendosim t’i japim mbretit Zogu I, një ultimatum të fundit…

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare