4 Janar 1841, lindi Hodo Sokoli; Lidhja e Prizrenit i ngarkoi mbrojtjen e Shkodrës

Më 4 Janar 1841, u lind Hodo Sokoli, veprimtar i njohur i Lidhjes së Prizrenit, kryetar i degës së Lidhjes për mbrojtjen e Shkodrës. Në shenjë proteste kundër vendimit të Portës së Lartë për t’i dorëzuar Malit të Zi, Hotin dhe Grudën, ai zhveshi në mënyrë demonstrative uniformën e kolonelit të xhandarmërisë turke dhe nga prilli deri në Korrik të vitit 1880, drejtoi luftimet për mbrojtjen e trojeve shqiptare. Pas rënies së Ulqinit në duart e Malit të Zi, Hodo Sokoli u arrestua dhe u internua në Anadoll nga ku nuk u kthye me.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply