30 Dhjetor 1912, u shua Gjergj Qiriazi, rilindas i madh, publicist e pedagog

Gjergj Qiriazi

Sot përkujtohet përvjetori i vdekjes së rilindasit të shquar, publicistit dhe pedagogut Gjergj Qiriazi. Ai u bë nismëtar dhe krijues i klubit shqiptar “Bashkimi” të Manastirit, një nga organizatorët e Kongresit të Manastirit, që miratoi alfabetin e gjuhës shqipe. Ishte veprimtar i Komitetit të fshehtë “Për lirinë e Shqipërisë” të Bajo Topullit, përkrahësi kryersor i shkollës së vashave në Korçë. Si pedagog pregatiti tekstet e para mësimore të Fizikës dhe Gjuhës shqipe që u botuan në Bukuresht më 1899 dhe “Hristomathinë” në dy vëllime me pjesë letrare didaktike. Gazetaria është një fushë tjetër, ku ai ka lënë gjurmë të shquara, duke botuar dhjetra artikuj dhe studime me temë patriotike, kulturore dhe shoqërore. Gjergj Qiriazi vdiq më 30 Dhjetor 1912.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply