29 Qershor 1802, në Rumani, mërgimtarët tanë themeluan degën e Shoqërisë patriotike “Dituria”

Në Kostancë të Rumanisë, mërgimtarët tanë, themeluan më 29 Qershor 1802, degën e Shoqërisë patriotike “Dituria”. Kryetar i saj u zgjodh Kostandin Pano. Në programin e miratuar, theksohej nevoja e punës për gjuhën dhe shkrimin shqip, për botimin e librave dhe hapjen e shkollës shqipe. Me ndihmat që dhanë anëtarët, ajo botoi në Sofje librin “Hijetore” të Papa Kristo Negovanit dhe “I vogël Dhonat Argjendi”. Në vitin 1905, pas shumë pengesash, dega arriti të hapë dhe shkollën shqipe të natës, që ndiqej nga të vegjël dhe të rritur.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply