29 Nëntor 1861, lindi Teodor Ippeni, diplomat austriak, albanolog

Teodor Ippeni

Albanologu austriak, miku i popullit shqiptar, Teodor Ippeni, u lind në 29 Nëntor 1861. Duke qënë në Shërbimin Diplomatik Austriak, në vitin 1885, filloi punën në Konsullatën e Përgjithëshme Austro-Hungareze, në Shkodër. Për herë të dytë në Shkodër erdhi në vitin 1895, kësaj here si Kryekonsull dhe qëndroi 9 vjet. Kreu udhëtime të shumta pune duke mbledhur të dhëna të shumta për veprat që botoi si albanolog.  Si diplomat dhe mik i Shqipërisë, dha ndihmesën e tij në  dobi të çështjes sonë kombëtare, sidomos gjatë punimeve të Konferencës së Ambasadorëve në Londër dhe gjatë përcaktimit të kufijve të Shqipërisë. Njihen shërbimet e tij për  hapjen e shkollave shqipe, për botimin e teksteve shkollore në gjuhën shqipe etj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply