29 Maj 1920, në Barçalla pranë Dukatit filloi kryengritja kundër pushtuesve italianë

Më 29 Maj 1920, me nismën e Komitetit të “Mbrojtjes Kombëtare”, në Barcalla pranë Dukatit, u mblodh Kuvendi, që vendosi fillimin e kryengritjes kundër pushtuesve italianë. Kuvendi zgjodhi Këshillin Kombëtar prej 30 vetash dhe komitetin i ri i “Mbrojtja Kombëtare” prej 12 vetash, që do të drejtonte kryengritjen. Kryetar i Komitetit u zgjodh Osman Haxhiu. Komiteti u bëri thirrje të rrëmbejnë armët të gjithë fshatarët dhe qytetarët e krahinave të pushtuara dhe sidomos të Labërisë. Kapiteni Ahmet Lepenica, u ngarkua me organizimin e njësive të armatosura vullnetare.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare