29 Korrik 1917, u krijua Xhandarmëria shqiptare

Xhandarmëria shqiptare u krijua, më 29 korrik 1917, me vendimin e Konferencës së Ambasadorëve në Londër. Ajo ishte nën Kontrollin e Komisionit Ndërkombëtar dhe nën drejtimin e oficerëve të huaj. Me ardhjen e princ Vidit në Shqipëri, u vu në shërbim të qeverisë së tij. Pas Luftës së Parë Botërore, me rimëkëmbjen e shtetit shqiptar, u rikrijua dhe xhandarmëna shqiptare. Në maj fë vitit 1925, pas shtypjes së Revolucionit të Qershorit, ajo u krijua rishtazi dhe ishte në vartësi të Ministrisë së Punëve të Brëndëshme. Në çdo prefekturë dhe nënprefekturë, kishte nga një qarkkomandë dhe në çdo komunë, nga një postkomandë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply