28 Shtator 1730, bashkë me 1200 Shqiptarë Halil Patrona, rrëzoi nga froni Sulltan Ahmetin e III në Stamboll

Sulltan Ahmeti III

Halil Patrona, është figura historike shqiptare që udhëhoqi kryengritjen qytetare të Stambollit, e cila shpërtheu më 28 Shtator 1730, kundër regjimit të sulltan Ahmetit të III dhe kundër shtypjes dhe shfrytëzimit të vegjëlisë. Në këtë kryengritje merrnin pjesë edhe 1200 shqiptarë të tjerë. Kryengritësit kërkonin uljen e taksave dhe një jetë më të mirë; ata rrëzuan sulltanin në fuqi dhe vunë në fron Mehmetin e I. Halil Patrona, që udhëhoqi luftën për të drejta dhe liri, u vra tradhëtisht nga agjentët e Portës së Madhe.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply