28 Korrik 1932, kremtohet përvjetori i lindjes së njërit prej pionerëve të kinematografisë sonë, Hysen Hakani

Ekrani shqiptar, sot kremton përvjetorin e lindjes së njërit prej pionerëve të kinematografisë sonë, regjizorit dhe skenografit të shquar, Hysen Hakani. Lindi në Berat më 28 Korrik 1932. Pas përfundimit të Liceut Artistik, “Jordan Misja” për aktor, vazhdoi studimet e larta për regji filmi, në Fakultetin e Filmit “FAMU” në Pragë të Çekisë. Si temë diplome, xhiroi filmin e parë artistik shqiptar me metrazh të shkurtër, “Fëmijët e saj”, ku ka përgatitur dhe skenarin e tij. Pra, ai është dhe autor i skenarit të parë të filmit artistik shqiptar. Në bibliografinë krijuese, të Hysen Hakanit, numërohen 11 filma artistikë, 10 filma kronikal dhe dokumentar dhe skenarët e 5 filmave.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply