28 Korrik 1920, Benito Musolini pranon disfatën në Luftën e Vlorës

Disfatën në Luftën e Vlorës, e pranuan edhe krerët më reaksionartë Romës. Benito Musolini në artikullin, “Shumë i hidhur deti Adriatik”, botuar më 28 Korrik 1920, e cilëson humbjen në Shqipëri, më të rëndë nga të gjithë humbjet e tjera. “Në disfatat e tjera thekson ai, kemi humbur pozita, materiale dhe njerëz “por nuk humbëm vullnetin përtë ritilluar dhe rifituar. Këtë herë, disfata jonë, është e rendit moral dhe tani, diplomatikisht e kemi vulosur si një fakt të pranuar dhe të kryer: pak mijëra shqiptarë, pa artileri na hodhën me furi në Vlorë, dhe për të shmangur hedhjen në det, hapëm bisedime pa ndonjë rezultat'”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply