27 Janar 1928, lindi regjisorja Xhanfize Keko, “Artiste e Popullit”

Regjisorja e shquar Xhanfize Keko, “Artiste e Popullit”, u lind më 27 Janar 1928. Karrierën kinematografike e filloi si shitëse biletash në kinematë e kryeqytetit. Pas një kursi dy vjeçar pranë “Studios  Qëndrore të Filmave Dokumentarë” në Moskë, filloi punën në Kinostudion “Shqipëria e re” që në themelimin e saj në vitin 1952. Atje shumë shpejt u bë regjisore për filmat dokumentarë  e më pas edhe për ata artistikë. Hapat e para në këtë fushë ishin filmat “Oshëtimë në bregdet” dhe “Plagë të vjetra”. Ajo u bë e njohur me filma dokumentarë e artistikë brenda e jashtë Shqipërisë. Filmat “Beni ecën vetë”, “Taulanti kërkon një motër”, “Kur po xhirohej një film” etj, sollën një fllad të ri në kinematografinë tonë e i sollën regjisores shumë çmime e medalje në festivalet ndërkombëtare të filmit në Beograd, Itali etj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare