26 Janar 1914, u shfaq drama e Mihal Gramenos, “Vdekja e Pirros”

Në Worçester Massaschusetes të Amerikës, mërgimtarët tanë përgatitën dhe shfaqën, më 26 Janar 1914, dramën e Mihal Gramenos “Vdekja e Pirros”. Para shfaqjes u paraqit  një tablo e shkurtër, ku tregohej Shqipëria si një vashë e bukur e lidhur me vargonj. Shikuesit u ngritën në këmbë duke brohoritur “Rroftë Shqipëria”. Në kolonitë shqiptare të Amerikës, në ato vite të largëta kur bëheshin aq shumë pazarllëqe diplomatike dhe akte agresive në kurriz të popullit dhe vendit tonë, janë shfaqur dhe shumë pjesë të tjera të dramaturgëve tanë si “Mallkimi i gjuhës shqipe” e Mihal Gramenos, “Besa” e Sami Frashërit, “Detyra e mëmës” dhe “Lulja e kujtimit” e Foqion Postolit, etj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare