26 Dhjetor 1910, makabriteti Osman rebelon trimat e Hotit

Ded Gjon Luli

Më 26 Dhjetor 1910, ditën e dytë të Krishtlindjeve, ushtarët turq në Kushtë të Hotit, dhunuan varrezat që ndodheshin në oborr të kishës së Kushtës. Fshatarët e revoltuar, ndonëse pa armë, sulmuan pushtuesit, vranë disa, u armatosën me armët e tyre dhe u bashkuan më çetën e Ded Gjon Lulit. “Kështu zë fill ndër Lekë të Hotit, kujton At Anton Fishta, lëvizja, që shkundi zgjedhën e rëndë otomane dhe i çeli rrugën pavarësisë shqiptare, që sot gëzojmë..”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply