25 Maj 1907, lindi Fejzi Dobi në Izmir të Turqisë

Në Izmir të Turqisë u lind, më 25 Maj 1907, juristi, pedagogu dhe përkthyesi, Fejzi Dobi. Në vitin 1922, u kthye në Atdhe dhe pas përfundimit të Liceut të Korçës, ndoqi Fakultetin Juridik në Akademinë e Lionit, në Francë. Në Shqipëri, dha mësim në Gjimnazin e Shkodrës dhe më pas në Liceun e Korçës dhe njëkohësisht, shkruante dhe përkthente. Ai pruri në shqip “Letrat persiane”, të iluministit francez Sharl Monteskje. Gjatë viteve të pushtimit punoi si jurist në Lushnjë dhe më pas, u transferua në Kosovë, ku punoi në Prishtinë. Pas çlirimit, punoi si përkthyes në Konsullatën Turke në Tiranë e në Ministrinë e Punëve të Jashtme. Në vitin1951, shpallet element kundër pushtetit popullor. Pas reabilitimit, punoi si përkthyes e jurist, deri sa doli në pension.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare