23 Shkurt 1925, francezi Aleksandër Kole pikturon shqiptarët

Piktori francez Aleksandër Kole , në vitin 1925, ilustroi me litografi poemat e Bajronit të cilat u botuan në Londër. Disa nga këto litografi, ku figurojnë shqiptarët të veshur me kostume kombëtare u ekspozuan në galerinë “Lebren”, në Paris më 1862. Veprat e A.Kole me temë shqiptare patën jehonë ne publik për origjinalitetin e tyre. Piktori francez nuk ka qënë në Shqipëri, por është njohur me kostumet shqiptare në Paris nga koleksionisti Robert Ogyst, ku u mbështetën edhe disa piktorë të tjerë romantikë që kanë ngritur Shqipërinë dhe shqiptarët në krijimtarinë e tyre.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare