23 Maj 1820, Ali Pashë Tepelena mobilizon pashallëkun kundër pushtuesve osmanë

Pasi Sulltani, e shpalli Ali Pashë Telepelenën fermanli, më 23 Maj 1820, ai thirri një mbledhje të posaçme të krerëve shqiptarë e grekë, hoxhallarë e priftërinj, për të mobilizuar popullsinë e pashallëkut, kundër hakmarrjes që po përgatisnin pushtuesit osmanë. Ai u premtoi të pranishmëve se po të thyeshin turqit, do të krijonte një shtet kushtetues që do të përfshinte Shqipërinë dhe Thesalinë, kurse Greqia Qëndrore dhe Morea, do të organizoheshin në një shtet autonom nën mbrojtjen e vetë Aliut.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare