23 Janar 1899, u mbajt “Kuvendi i Pejës”; të kundërshtohet me armë copëtimi i trojeve shqiptare

U mblodh në Kosovë më 23 Janar 1899 Kuvendi i Pejës, ku morën pjesë 450 përfaqësues nga gjithë Shqipëria. Ai themeloi organizatën që u quajt  “Lidhja Shqiptare e Pejës” ose “Besa-Besë”. Kjo ishte një organizatë politiko-ushtarake mbarëshqiptare e ngjashme me Lidhjen Shqiptare të Prizrenit. Në krye të Komitetit Drejtues u vu Haxhi Zeka. Kuvendi u shpreh i vendosur për të kundërshtuar me armë çdo përpjekje të monarkive ballkanike për copëtimin e trojeve shqiptare dhe kërkoi bashkimin e katër vilajeteve shqiptare dhe administrimin e tyre në bazë të një statuti apo kushtetute të veçantë. Menjëherë pas kuvendit në të gjithë trojet shqiptare u krijuan komitetet lokale të lidhjes, që ushtronin kompetencat e pushtetit vendor.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare