22 Shkurt 1933, u shua patrioti Hil Mosi

Hil Mosi, pedagog i shquar, gazetar, shkrimtar, u shua, më 22 Shkurt 1933. Pas diplomimit në Glagenfurt të Austrisë u kthye në Atdhe, ku zhvilloi një veprimtari të dendur patriotike dhe kulturore. Ishte delegate në Kongresine  Manastirit më 1908, anëtar aktiv i “Komsisë letrare”, delegate në Kongresin e Lushnjës, përfaqësues i vendit tonë në Lidhjen e Kombeve në vitin 1920, deputet në Parlamentin Shqiptar gjatë viteve 1921-1923, një nga drejtorët e parë të Bibliotekës Kombëtare. Si pedagog ka dhënë mësim në shkollat e Korçës, në Normalen e Elbasanit dhe më vonë drejtoi Ministrinë e Arsimit. Shkrimet e para gazetareske i botoi në gazetat “Drita”, “Kombi”, “Shpresa e Shqypnisë”, etj. Në vitin 1909, ngriti në Korçë, shoqërinë e parë sportive “Vëllazëria”, në Shkodër klubin “Lidhja Kombëtare” dhe shoqërinë “Vaso Pasha”, etj.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare