22 Prill 1913 Esat Pashë Toptani dorëzon Rozafën, malazezëve

Më 22 Prill 1913, forcat osmane braktisin kështjellën e Rozafës në Shkodër, që ishte dhe fortesa e tyre e fundit në Ballkan. Kështjella mbeti në duart e Esat Pashë Toptanit. Për të siguruar përkrahjen e malazezëve dhe Fuqive të Mëdha, që përfaqësoheshin në Komisionin Ndërkombëtar të Kontrollit, në realizimin e planeve të tij ambicioze për pushtet, më 22 Prill 1913, ai nënshkroi marrëveshjen e kapitullimit dhe ia dorëzoi Rozafën, malazezëve.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare