22 Korrik 1718, me rastin e hapjes solemne të Teatrit “Dela Pergola” të Firences, u dha premiera e operas “Skëndërbeu”

Me rastin e hapjes solemne të Teatrit “Dela Pergola” të Firences, më 22 Korrik 1718, u dha premiera e operas “Skëndërbeu”, me muzikë të kompozitorit të shquar italian Antonio Vivaldi, autor i 47 opera, 25 kantatave, 23 sinfonive, 75 sonetave dhe shumë veprave të tjera muzikore. E tillë ka qënë pesha e penës së autorit të operas “Skëndërbeu”. Sipas kronikave të kohës, shfaqja e operas pati shumë sukses. Megjithëse opera në atë kohë, ishte privilegj i klasave të larta, për herë të parë në shfacijen e “Skëndërbeut”, mori pjesë populli i Firences. Libreti i shkruar nga Antonio Salvi, për herë të parë, tematikën e vet e mbështet mbi një ngjarje reale historike, duke shënuar kështu një kthesë, në historinë e artit operistik. Dhe në këtë kthesë vlen të theksohet, që ishte pikërisht Heroi ynë Kombëtar, që u përzgjodh si protagonist edhe midis shumë figurave të tjera historike, ishte pikërisht figura e Gjergj Kastritotit, që u ngjit në skenën operistike italiane.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply