21 Shkurt 1912, lindi Dr. Ymer Dishnica

Ymer Dishnica, mjek dhe personalitet politik shtetëror shqiptar u lind në Dishnicë të Korçës, më 21 Shkurt 1912. Filloren dhe të mesmeni mbaroi në vendlindje, kurse Fakultetin e Mjekësisë e kreu në Universitetin e Lionit. Që në Liceun e Korçës, u lidh me lëvizjen komuniste dhe gjatë viteve studentore mori pjesë në të gjithë veprimtaritë, që organizonte Partia Komuniste Franceze, Federata Ndërkombëtare e Studentëve dhe Organizata e Çlirimit Nacional Shqiptar. Pas kthimit në Shqipëri hidhet në legalitet dhe militon në rradhët e Partisë Komuniste Shqiptare. Në Pezë dhe në Labinot u zgjodh anëtar i Këshillit Antifashist Nacional-Çlirimtar dhe anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Nacionalçlirimtare. Në mbledhjen e Mukjes, Ymer Dishnica dhe Mustafa Gjinishi, përkrahën çështjen e bashkimit kombëtar në luftë kundër pushtuesve dhe krijimin e pas luftës të një shteti pluralist. Ky qëndrim shënoi dhe rënien e tij si figurë politike. Megjithatë në Kongresin e Përmetit dhe në Berat ai u emërua Ministëri i parë i Shëndetësisë në Shqipëri. Duke filluar nga viti 1949 ai i përkushtohet profesionit të tij duke punuar si mjek në Tiranë dhe Berat.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare