21 Korrik 1452, është përvjetori i fitores së Gjergj Kastriotit, në betejën e Modricës

21 Korrik i vitit 1452, është përvjetori i fitores së Gjergj Kastriotit, në betejën e Modricës. Luftëtarët shqiptarë i dhanë trupave osmane të komanduara nga Hamza Pasha, një goditje të befasishme dhe të rrufeshme. Pjesa e ushtrisë osmane, që shpëtoi, u prit në ngushticat e luginës nga kalorsia shqiptare, e komanduar nga Hamza Kastrioti. Në betejë osmanët lanë shumë të vrarë edhe vetë komandanti i tyre, ra rob. Fitorja e Modricës, ishte e para kundër forcave osmane, që nga koha e hipjes në fron e sulltan Mehmetit të II. Sulltani i ri dërgoi një ekspeditë të dytë, e cila pësoi fatin e së pares, në fushën e Mecadit, ku veç humbjeve të tjera të mëdha, u vra dhe vetë komandanti turk i ekspeditës, Talip Pasha.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply