21 Gusht 1941, u formua Çeta e Pezës

21 Gushti i vitit 1941, është një datë e shënuar historike, atë ditë u formua Çeta e Pezës, që ishte çeta e parë partizane e Luftës Nacionalçlirimtare dhe e para çetë partizane në Europë. Ajo u krijua mbi bazën e çetës patriotike të Myslym Pezës, të formuar në vitin 1940, me patriotë antifashistë. Çeta i filloi veprimet luftarake kundër pushtuesve fashistë, që në mars të vitit 1941. Ato përbënin dhe fillimin e veprimeve ushtarake të organizuar kundër pushtuesve italianë. Më 1943, Çeta partizane e Pezës, duke i shtuar rradhët me luftëtarë të rinj, u shndërrua në batalion dhe më pas, në Grupin Partizan të Pezës.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

Leave a Reply