20 Shkurt 1744, vëllezërit Zografi dekoruan Manastirin e Ardenicës

Ikonografët shqiptar, vëllezërit Kostantin dhe Athanas Zografi, më 20 Shkurt 1744, përfunduan pikturimin e mureve të kishës “Lindja e Shën Mërisë” në Manastirin e famshëm të Ardenicës. Afresket e dala nga penelët e tyre kanë përmasa të mëdha, kompozime të larmishme, pasuri etnografike dhe të veshjeve të pikturuara dhe shquhen për nivel të lartë mjeshtrie artistike. Dy vëllezërit dhe më pas dy djemtë e tyre, kanë zbukuruar kishat dhe katedralet që sot janë kthyer në monumente culture në Korçë, Berat, Voskopojë, Vithkuq, Apolloni, në Vanaj të Lushnjës, etj. Më 1765 kanë punuar afresket e tyre edhe në Athos të Greqisë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare