20 Maj 1916, u gjet përkrenarja e mbretit ilir Monun

Në rrethinat e liqenit të Ohrit, në Maj të vitit 1916, u gjet rastësisht përkrenarja e mbretit ilir Monun, që sot ruhet në Muzeun e Antikiteteve në Berlin. Në pjesën e brendshme të saj ruhet mbishkrimi latinisht “Bazi leos Monounion” që do të thotë “Përkrenare e mbretit Monun”. Emri i tij është gdhendur edhe në disa monedha argjendi. Mbishkrimi i përkrenares dhe i monedhave kanë të njëjtën kaligrafi, gjë që dëshmon për prodhimin e tyre në vend nga artizanët ilirë. Monuni, sundoi rreth vitit 280 p.e.r, duke rimëkëmbur shtetin ilir me trojet prej brigjeve të Adriatikut, deri në kufijtë me Maqedoninë.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare