20 Maj 1837, sot përkujtohet Alush Frakulla

Sot përkujtohet Alush Frakulla, udhëheqës i kryengritjeve fshatare antiosmane në krahinën e Myzeqesë. I pakënaqur nga reformat centralizuese të tanzimatit, në Maj të vitit 1835, në krye të kryengritësve fshatarë, pushtoi çifligjet shtetërore. Ishte nismëtar dhe organizues i Kuvendit të Portezës, ku u mblodhën përfaqësuesit e krahinave kryengritëse dhe u hartua platforma dhe kërkesat e kryengritjes. Atje u vendos, që vendi të qeverisej nga kryepleqtë vendas. Pas Kuvendit, Alush Frakulla sulmoi për marrjen e Beratit. Por në luftimet, që u zhvilluan në Frakull, përballë ushtrisë osmane prej 5 mijë vetësh, u thye, ra rob dhe u dënua me punë të rëndë në Turqi, ku dhe vdiq, më 20 Maj 1837.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare